tiistai 7. elokuuta 2018

Kärhöjen kukintaa

Jalokärhöt ovat yksi kesän ihanuuksista. Niiden kukintaa odottaa ja sitten sitä saakin ihailla tosi pitkään.

Onneksi on tullut istutettua niitä muutama pihaan. Kaksi kärhöä on jo muutaman vuoden vanhempia ja kaksi on ihan uutukaista vasta tänä vuonna istutettu.
Ne kaksi vanhempaa on jo täyttäneet oman tukensa. Toinen peittää sen ihan kokonaan ja on jo pari kertaa melkein kaatanut tukensa. Toinen taas on niillä main mahtuuko enää nykyiseen tukeen, joka on hitsattu taotuista rautakoristeista. Varmaan tulisi keksiä vähän listätukea kummallekin ensi kesänä.

Nämä kaksi uudempaa kärhöä on istutettu pergolan pylväisiin. Siinä niillä riittää tilaa kasvaa ja toivottavasti yltävät joskus pergolan kattorakenteisiin asti.

Kärhöt on siitä kivoja, että eivät pahemmin hoitoa kaipaa kunhan ovat sopivassa paikassa kasvamassa. Olen jostain kuullut, että juurella tulee olla jokin varjostava suojakasvi ja sitten vettä saa olla kuin olisi suohon istutettu. Siinä istutusmontussa onkin kaivamista, kun juuripaakku pitäisi upottaa ainakin puolen metrin syvyyteen. Silloin kärhö selviää talvesta parhaiten. Vaikka maanpäälliset versot paleltuvat, niin juuresta kasvaa uusia versoja seuraavana vuonna.

Tänä kesänä istutettu kärhö pergolan tolpan juuressa

Vanhempi kärhö peittää tukensa kokonaan

Nuppuja riittää tässä vanhemmassa kärhössä

5 kommenttia:

 1. Kauniita <3 Kärhöt, erityisesti isokukkaiset, ovat lempikasvejani. Ja istutusmontun kaivamisessa ei todellakaan kannata oikaista, varsinkaan täällä IV-vyöhykkeellä.

  VastaaPoista
 2. Kauniita Kärkölä sinulla! Kärhö on niin valloittavan ihaniaettä niiden toivoisin minäkin viihtyvän pihallani.puutarhurintytar.blogi.net

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia kommenteista. Olen aina ihastellut kärhöjä muiden pihalla ja ihmetellyt miten isoiksi ne ajan myötä tulevat. Ihanaa, kun pikkuhiljaa niitä saa kasvamaan omaan pihaankin.

  VastaaPoista
 4. Kauniita kärhöjä. Tuosta kosteudesta vielä, eikö kuitenkin mene niin ettei kärhön varren tyvet oikein kestä liikaa kosteutta? Olen ainakin kuullut että kärhöt kannattaa istuttaa pieneen kumpuun.

  VastaaPoista
 5. Olet varmaan oikeassa ettei siedä tyvikosteutta. Juuret sitten kaipaavat runsaasti vettä niin jaksaa kasvaa kunnolla eikä kidu kuivuudesta.

  VastaaPoista

Kärhöjen kukintaa

Jalokärhöt ovat yksi kesän ihanuuksista. Niiden kukintaa odottaa ja sitten sitä saakin ihailla tosi pitkään. Onneksi on tullut istutettua ...