lauantai 28. heinäkuuta 2018

Ruusu on kukista kaunein

Ruusut on niin ihania ūüíöūüíõūüíú. Niit√§ ei ole ikin√§ liikaa. Viime kes√§n lopussa innostuin istuttamaan niit√§ oikein urakalla. Harmi vaan, ett√§ osa istutetuista jalo ruusuista ei selvinnyt talvesta. No, se on aina riski, jonka tiet√§√§ etuk√§teen niiden kohdalla.

Osa ruusuista sent√§√§n selvisi talvesta ja ne ovat kukkineet ihan mukavasti ūüėĽ. Kuuma s√§√§ varmaan suosii ruusuja. Joillekin muille se on ollut hankalampi. Lumipalloheisi menetti kukintansa, kun siihen iski joku tuholainen varmaan kuumuuden takia. Ruusuilla ei onneksi ole sit√§ ongelmaa.

Istutin viime vuonna yhden pensasruusun, joka on virolainen tarhakurtturuusu Rosa 'Risausma'. Laitoin kaksi köynnösruusua pergolan tolppiin kiipeämään, toinen on vaaleanpunainen 'Camelot', joka myös selvisi talvesta. Sen roosissa kukissa on toista tummempaa sävyä kuin pirskoteltuna pinnassa. Toivottavasti tämä köynnösruusu joskus kiipeää ylös asti tolppaa pitkin pergolan kattoon.
Toinen istutetuista k√∂ynn√∂sruusuista oli nimens√§ mukaisesti ihanan lumenvalkoinen 'Schneewitttchen Iceberg' mutta se ei ole l√§htenyt kasvuun talven j√§lkeen ūüėĺ.

Jaloruusuja istutin silloin viime kes√§n√§ kolmea eri v√§ri√§: aprikoosi, keltainen ja kermanvalkoinen. Ainoastaan yksi n√§ist√§ jaloruusuista, aprikoosin v√§rinen, selvisi talven yli. Se on kyll√§ niin pienikin viel√§ ettei kovin hyvin selvinnyt sek√§√§n vaikka elossa onkin. Pit√§√§kin tarkistaa, jos ostopaikoissa olisi ollut kasvuunl√§ht√∂ takuu ja olisi viel√§ kuititkin jossain tallessa n√§ist√§ kuolleista ruusun aluista ūüėľ.


Pergolan tolpan juurella köynnösruusu

Pensasruusu kuumassa auringossa

Tässä on tilaa kasvaa
Pensasruusun kukinta jatkuu pitkään
Kolmesta jaloruususta ainut talvesta selvinnyt
Ehkä jatkossa kannattaa satsata vain kestäviin pensasruusuihin. Jaloruusut eivät tahdo pärjätä meillä Suomen oloissa. Toukokuun Kroatian matkalla näin upeita ruusupihoja, joissa kukkivat isoina ryppäinä kaiken väriset ruusut. Sellaista ruusuloistoa saa vain välimeren ilmastossa, joissa ruusun versot eivät kuole talvella ja pääsevät aikaisin kasvuun ja kukintaan.
Mahtava ruusupensas Kroatiassa
Niin herkkiä ruusuja Kroatiassa


Ruusuja autopihan ympärillä Kroatiassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kärhöjen kukintaa

Jalokärhöt ovat yksi kesän ihanuuksista. Niiden kukintaa odottaa ja sitten sitä saakin ihailla tosi pitkään. Onneksi on tullut istutettua ...