lauantai 28. heinäkuuta 2018

Ruusu on kukista kaunein

Ruusut on niin ihania 💚💛💜. Niitä ei ole ikinä liikaa. Viime kesän lopussa innostuin istuttamaan niitä oikein urakalla. Harmi vaan, että osa istutetuista jalo ruusuista ei selvinnyt talvesta. No, se on aina riski, jonka tietää etukäteen niiden kohdalla.

Osa ruusuista sentään selvisi talvesta ja ne ovat kukkineet ihan mukavasti 😻. Kuuma sää varmaan suosii ruusuja. Joillekin muille se on ollut hankalampi. Lumipalloheisi menetti kukintansa, kun siihen iski joku tuholainen varmaan kuumuuden takia. Ruusuilla ei onneksi ole sitä ongelmaa.

Istutin viime vuonna yhden pensasruusun, joka on virolainen tarhakurtturuusu Rosa 'Risausma'. Laitoin kaksi köynnösruusua pergolan tolppiin kiipeämään, toinen on vaaleanpunainen 'Camelot', joka myös selvisi talvesta. Sen roosissa kukissa on toista tummempaa sävyä kuin pirskoteltuna pinnassa. Toivottavasti tämä köynnösruusu joskus kiipeää ylös asti tolppaa pitkin pergolan kattoon.
Toinen istutetuista köynnösruusuista oli nimensä mukaisesti ihanan lumenvalkoinen 'Schneewitttchen Iceberg' mutta se ei ole lähtenyt kasvuun talven jälkeen 😾.

Jaloruusuja istutin silloin viime kesänä kolmea eri väriä: aprikoosi, keltainen ja kermanvalkoinen. Ainoastaan yksi näistä jaloruusuista, aprikoosin värinen, selvisi talven yli. Se on kyllä niin pienikin vielä ettei kovin hyvin selvinnyt sekään vaikka elossa onkin. Pitääkin tarkistaa, jos ostopaikoissa olisi ollut kasvuunlähtö takuu ja olisi vielä kuititkin jossain tallessa näistä kuolleista ruusun aluista 😼.


Pergolan tolpan juurella köynnösruusu

Pensasruusu kuumassa auringossa

Tässä on tilaa kasvaa
Pensasruusun kukinta jatkuu pitkään
Kolmesta jaloruususta ainut talvesta selvinnyt
Ehkä jatkossa kannattaa satsata vain kestäviin pensasruusuihin. Jaloruusut eivät tahdo pärjätä meillä Suomen oloissa. Toukokuun Kroatian matkalla näin upeita ruusupihoja, joissa kukkivat isoina ryppäinä kaiken väriset ruusut. Sellaista ruusuloistoa saa vain välimeren ilmastossa, joissa ruusun versot eivät kuole talvella ja pääsevät aikaisin kasvuun ja kukintaan.
Mahtava ruusupensas Kroatiassa
Niin herkkiä ruusuja Kroatiassa


Ruusuja autopihan ympärillä Kroatiassa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kärhöjen kukintaa

Jalokärhöt ovat yksi kesän ihanuuksista. Niiden kukintaa odottaa ja sitten sitä saakin ihailla tosi pitkään. Onneksi on tullut istutettua ...